Középdunamenti horgászegyesületek
Madocsai Sporthorgász Egyesület

Bemutatkozás - Madocsa

Madocsa a Duna egyik legjobb horgászhelye hajóállomása fölött legendás kőhányások húzódnak balinra, süllőre, harcsára érdemes itt horgászni. Nem véletlen hogy Madocsát rangos horgászhelynek tartják, a község jelentőségét századokkal korábban a vizahalászat és a dunai átkelés adta. A község neve valószínűleg a Mod személynév kicsinyítőképzős származéka. A név az évszázadok során folytonosan változott: 1225-ben Modacha, 1343-ban Madacha, 1425-ben Madasa, 1515-ben Madocha.

Széles ártéren, az un. Madocsai öblözet közepe táján fekszik a falu. A folyószabályozás előtt majdnem minden oldalról Duna-medrek, mocsarak, nádasok övezték. Közelében híres, jó halászóhelyek voltak. Mint ilyet már a XI-XII. sz-i oklevelek is említik. Neve legkorábban 1019-ben fordul elő: a zalavári apácák monostora kapott a királytól itt „Part-Madocha” jogot vizahalászatra, 1108-ban a veszprémvölgyi apácák kaptak a királytól jogot vizahalászatra. „A vizafogó hely Bersenes szigetén volt, s a vele szemben, a  jobbparton lévő helyet hívták Part-Madochának.”

A madocsai kőgátak felett keszegre érdemes horgászni feederezve. Változatos errefelé a Duna a zátonyos részeken balinra a meredek alámosott partoknál süllőre ajánlott horgászni. A laposabb részeken szép márnákat fognak az utóbbi években mind úsztatva, mind fenekezve.